πελλετ

TI EINAI TO ΠΕΛΛΕΤ;

To πέλλετ (pellet) είναι καύσιμο προερχόμενο από το ξύλο. Τα wood pellets είναι σφαιρίδια από συμπιεσμένο πριονίδι. Είναι μια 100% φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν απαιτείται να κοπούν επιπλέον δέντρα για την παραγωγή του.

Αντίθετα χρησιμοποιούνται τα υπόλοιπα της δασικής υλοτομίας, κλαδιά δέντρων και πριονίδι από εργοστάσια επεξεργασίας ξύλων. Έτσι με αυτό τον τρόπο προστατεύεται και το περιβάλλον αφού μέχρι πρότινος τα υπολείμματα της δασικής υλοτομίας (κλαδιά δέντρων κατά κύριο λόγο) παρέμεναν στο δάσος και αύξαναν το κίνδυνο φωτιάς.

Η θέρμανση με pellets παρουσιάζει εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Το πελλετ είναι φθηνό καύσιμο (εως 70% σε σχέση με το πετρέλαιο) καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον(εκπέμπει πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ότι το πετρέλαιο.) Έχει υψηλή απόδοση.

Χάρη στην ειδική επεξεργασία που περνάει έχει σταθερή υγρασία 8-10% και κάνει σχεδόν τέλεια καύση . Τώρα που έμαθες τι ειναι το πελλετ, διάβασε τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν. 

ΤΟ ΠΕΛΛΕΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ PELLETS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

0 +

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΙ

0 %

ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

0 +

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΟΝΟΥΣ

Στην Ευρώπη χρησιμοποιούν pellet εδώ και πολλά χρόνια. Για να δούμε μερικά στοιχεία για την κατανάλωση πέλλετ στην Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με στοιχεία του 2009

Στην Σουηδία καταναλώθηκαν πάνω από 2.000.000 τόνοι pellets

Στην Ιταλία καταναλώθηκαν πάνω από 1.200.000 τόνοι pellets

Γερμανία Δανία και Ολλανδία και Βέλγιο κατανάλωσαν η κάθε χώρα πάνω από 1.000.000 τόνους pellets.

Στην Αυστρία τα 2/3 των νέων συστημάτων θέρμανσης χρησιμοποιούν pellets με την χώρα να καταναλώνει ετησίως πάνω από 800.000 τόνους ετησίως.

Αντίθετα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταναλώνονται μόνο 15.000 τόνοι pellets το χρόνο.

Το σκηνικό αυτό αναμένεται να αλλάξει άμεσα αφού η χώρα μας έχει από τα πιο ακριβότερα πετρέλαια θέρμανσης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο. 

Είναι εντελώς παράλογο εξαιρετικά πλούσιες χώρες όπως η Σουηδία αντί για πετρέλαιο να χρησιμοποιούν pellets και στην Ελλάδα να απορρίπτεται η χρήση του.

Επίσης ακόμα και στην γειτονική Ιταλία η χρήση pellets αυξάνεται συνεχώς με τους Ιταλούς να έχουν κατασκευάσει δεκάδες μεγάλα και μικρά εργοστάσια pellets και να έχουν αναπτύξει σύγχρονες σόμπες που καίνε pellets.

H Ιταλία πλέον έχει ξεπεράσει σε χρήση pellets πολλές βορειότερες χώρες.

Συγκεκριμένα η Ιταλία το 2015 κατανάλωσε 5εκ! τόνους πέλλετ!

Το παράδειγμα αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα αν θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το ακριβό πετρέλαιο.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΛΛΕΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κύλιση προς τα επάνω